Presidentvalg i Kamerun

I oktober va det presidentvalg i Kamerun, og det gikk gasnke så fint for seg. Me visste ikkje heilt koss situasjonen kom te å bli så me fikk beskjed om ha litt ekstra mat i huset i dagene etter valget. selve valgdagen, 9 oktober va alle butikkar stengt og bevegde ein seg nere i byen kunne ein risikera å bli stoppa av politiet.

Folk va veldig spente på koss situasjonen kom te å bli,både pga. politiske uroligheter og at kjeltringar sko utnytta seg av situasjonen.  Det va mest som skjedde sør i landet der nogen militære demonstrerte rett før valget. dei blei stoppa uten at nogen kom til skade. selve valgdagen blei ein valgmedarbeider og 2 politimenn drept.

Paul biya vant stort, igjen i år. Han ahdde 22 motkandidatar,men de fleste ser ikkje noge alternativ utenom Biya. Selv om mange nok e uenig med han i mye har han bygd opp landet på få ressurser og det e nok ingen enkel jobb. Valgdeltakelsen va veldig lav, usikker på prosent, men syns eg hørte nogen sei at bara 15% stemte. Detta e nok for mangen forventa at Biya kom te å bli sittande

Han som sitte som president har vert det siden 1982 og han e 78 år.

  • I 2008 gjennomførte han grunnlovsendringer som utvida presidentens mandatperioden slik at han kunne igjen stilla som presidentkanditat.
  • det e over 180 politiske partier i Kamerun, men kun 10 har oppslutning av betydning og bare 5 e representert i nasjonalforsmalingen.
  • partiet til Biya, RDCP e majoritet i nasjonalforsamlingen med 140 av 180 plasser.
  • I år satte de ut valglokaler i mangen småplasser sånn at alle kan få mulighet til å stemma. For å stemma måtten ein ha ID og det fekk ein kjøpt på lokalet. Prisen på detta blei senka kraftig og te slitt gartis for å få folk te å stemma.

 

Reklamer

4 thoughts on “Presidentvalg i Kamerun

  1. Utrolig hvordan en del lnds politikk fungerer og hvor mye som er opp til enkeltpersoner.. Synd så mange nordmenn tar det som en selvfølge med et velfungerende demokrati! Kan tenke meg at det er en spennende prosess å følge med på:)

  2. Det er spennende å se hvordan andre lands politikk er i forhold til den norske!
    15% oppslutning er ekstremt lavt. Men det er vel vanlig i de landene der nede hvor samme president har sittet i en mannsalder!

F

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s